Geld voor vrije tijd

Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.

Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.

De cliëntondersteuner helpt u met:

  • uitzoeken wat de juiste zorg of ondersteuning voor u is
  • in contact komen met de juiste organisaties
  • aanvragen van de juiste zorg of ondersteuning
  • de administratie die nodig is voor de zorg of ondersteuning

Is die hulp niet genoeg? Schakel dan een mantelzorgmakelaar in. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.

Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars (BMZM)

Website
www.bmzm.nl
E-mailadres
info@bmzm.nl
Telefoonnummer
085 21 00 630

Regelhulp - cliëntondersteuning

Website
www.regelhulp.nl/clientondersteuning

Nationale ombudsman - cliëntondersteuning

Website
www.nationaleombudsman.nl | Cliëntondersteuning

Ook met een laag inkomen kunt u lid worden van de bibliotheek of meedoen aan culturele activiteiten. Misschien is dit voor u gratis. Of u krijgt korting. Vraag de gemeente wat mogelijk is.

U kunt ook individuele inkomenstoeslag aanvragen. Dit is geld van de gemeente voor mensen die langere tijd een laag inkomen hebben. U bepaalt zelf waar u het geld aan uitgeeft. Kijk op de website van de gemeente voor de voorwaarden.

Dorpshuis en Sociaal-Cultureel Centrum de Bolder

De Bolder is een stichting die voor de inwoners van Gemeente Waterland sociaal cultureel werk en jeugdwerk verzorgt en daarmee een belangrijke rol in de Waterlandse gemeenschap vervult. Deze rol richt zich op het stimuleren van deelname aan de samenleving. De Bolder is een laagdrempelige ontmoetingsplek en een organisatie die verbindt, faciliteert, het welzijn bevordert en hulp en plezier biedt.

Iedereen telt en doet mee. Dat is ons streven. Wij vinden het van groot belang dat er mogelijkheden zijn tot ontmoeting en dat er sociaal culturele activiteiten voor en door Waterlanders zijn. Deze activiteiten komen veelal tot stand door samenwerking met andere Waterlandse organisaties en initiatieven vanuit inwoners van Waterland. Wij voeren ons werk uit in samenwerking met zo’n 100 vrijwilligers. Samen organiseren we activiteiten die het leven leuker, gemakkelijker en mooier maken.

Een aantal activiteiten die wij organiseren:

•             Buurttuin
•             Handwerkcafé
•             Repaircafé
•             Baby- en peuterinstuif
•             Koffieleut met senioren
•             Digicafé
•             Juridisch spreekuur
•             Open eettafel
•             Tienerdisco

Daarnaast worden er KANS activiteiten georganiseerd. KANS staat voor Kinder Activiteiten Na School en zijn de naschoolse activiteiten van De Bolder. In het kader van talentontwikkeling van kinderen wil KANS aan de kinderen van 4 tot 11/12 een breed aanbod aan naschoolse activiteiten aanbieden op het gebied van: sport, spel, creativiteit, cultuur, muziek, dans, natuur, milieu, techniek, en persoonlijke ontwikkeling.

Uitgangspunt is dat kinderen niet alleen op school leren, maar ook daarbuiten.

De Bolder is rolstoelvriendelijk, heeft een parkeerplaats voor mindervaliden, een mindervaliden toilet en er is een lift aanwezig.

Bezoekadres
’t Spil 1
1141 SB Monnickendam
Website
https://www.debolder.com/
E-mailadres
info@debolder.com
Telefoonnummer
0299 - 65 05 60

Gemeente Waterland - individuele inkomenstoeslag aanvragen

Website
https://www.waterland.nl/individuele-inkomenstoeslag-aanvragen

Het is mogelijk om extra geld te krijgen voor uw kind. Bijvoorbeeld om uw kind te laten sporten. Maar ook voor een fiets of computer.

Stichting Leergeld betaalt mee aan onderwijs, sport en cultuur. Kijk op de website voor de voorwaarden.

Jeugdfonds Sport en Cultuur betaalt soms de contributie of het lesgeld voor sport, muziekles of een andere hobby. Het wijkteam of uw schuldhulpverlener kan dit voor u aanvragen.

Gemeente Waterland - toeslagen

Website
https://www.waterland.nl/toeslagen

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Website
www.jeugdfondssportencultuur.nl

Heeft u een laag inkomen en geen spaargeld? Dan kan de gemeente helpen met het betalen van de schoolkosten van uw kind. Er zijn verschillende soorten hulp:

- Bijdrage voor schoolkosten. Dit is een bedrag dat u per schooljaar krijgt. De bijdrage voor schoolkosten krijgt u voor kinderen tot 18 jaar. U vraagt de bijdrage aan via de website van de gemeente.
Sam& is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Eén digitaal loket waar ouders een aanvraag kunnen doen voor de voorzieningen die de organisaties bieden.
- Computer voor schoolgaande kinderen. De gemeente Waterland heeft een regeling voor computers voor schoolgaande kinderen: Uw inkomen is niet hoger dan 120% van de voor u geldende bijstandsnorm en uw vermogen is niet hoger de vermogensgrenzen die gelden in de Participatiewet. De vergoeding is voor schoolgaande kinderen van 6 tot 18 jaar en bedraagt maximaal € 400,- per kind per 5 jaar. Met een maximum van 1 computer per kind.  U koopt de computer pas nadat wij u een toekenningbrief hebben gestuurd, de betaling van de vergoeding is na inlevering van de aankoopnota.

Sam& voor alle kinderen

Sam& is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. 

Website
www.samenvoorallekinderen.nl
E-mailadres
info@samenvoorallekinderen.nl
Telefoonnummer
010 307 59 09

Misschien bent u niet tevreden over hoe u wordt geholpen. Of een product doet het niet goed. Dan kunt u een klacht indienen.

  • Ga eerst in gesprek met de organisatie waar u een klacht over heeft. Zoek samen naar een oplossing.
  • Komt er geen oplossing, dien dan een klacht in. Kijk op de website van de organisatie hoe dat moet. Of vraag het aan een medewerker.

Komt u er zelf niet uit? Vraag een cliëntondersteuner om hulp. Cliëntondersteuning is gratis. De cliëntondersteuner bekijkt altijd wat voor u het beste is.

Kijk ook op de website van de Nationale Ombudsman voor meer informatie.

Nationale Ombudsman

Website
www.nationaleombudsman.nl
Telefoonnummer
0800 33 55 555

U maakt bezwaar als u het niet eens bent met een besluit van bijvoorbeeld:

  • gemeente
  • Rijksoverheid
  • UWV
  • Sociale Verzekeringsbank
  • schuldhulpverlener

Een besluit kan gaan over zorg die u heeft aangevraagd of over geld. Een besluit ontvangt u altijd in een brief. In de brief staat ook hoe u bezwaar maakt. Of kijk op de website van de organisatie.

Zorg ervoor dat u op tijd bezwaar maakt. In de brief met het besluit staat hoeveel tijd u heeft om bezwaar te maken.

Komt u er zelf niet uit? Vraag een cliëntondersteuner om hulp. Cliëntondersteuning is gratis. De cliëntondersteuner bekijkt altijd wat het beste is voor u.

Of vraag rechtshulp aan het Juridisch Loket. Kijk op de website voor voorbeeldbrieven of neem contact op.

Kijk voor meer informatie ook op de website van de Nationale Ombudsman.

Nationale Ombudsman

Website
www.nationaleombudsman.nl
Telefoonnummer
0800 33 55 555

Juridisch Loket

Gratis persoonlijk advies voor iedereen met een laag inkomen.

Website
www.juridischloket.nl
Telefoonnummer
0800 80 20 (gratis)